Log in

DEICIDE

Deicide

 “Banished By Sin” (Reigning Phoenix Music)

 Έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Overtures Of Blasphemy”, το αμερικανικό κουαρτέτο παρουσιάζει ένα νέο άλμπουμ και αμέσως καταφέρνει να ταράξει τα νερά, αυτή την φορά λόγω της χρήσης ΤΝ για τη δημιουργία του εξωφύλλου. Μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις του Glen Benton σχετικά με το θέμα αυτό και να σχηματίσετε την δική σας άποψη. Σημειώστε πάντως το παρατηρημένο γεγονός πως, αν οποιαδήποτε νέα εργασία των Deicide δεν προκαλέσει κάποια αντιπαράθεση, πριν ακόμα φτάσει στα ράφια, τότε προφανώς η συζήτηση θα αφορά κάποιο άλλο συγκρότημα!
 Και αν ανυπομονείτε να διαβάσετε μια άποψη για το νέο άλμπουμ, ναι, αυτό είναι καλό. Ίσως είναι ό,τι καλύτερο έχουν βγάλει από το “Stench Of Redemption” και μετά. Μιλώντας τώρα αναλυτικά, ο δίσκος ανοίγει με το “From Unknown Heights You Shall Fall” και το αρχικό ριφ «χτίζει» τον όλεθρο που θα ακολουθήσει, ο οποίος σηματοδοτείται από το κλασικό ουρλιαχτό του Benton. Στο ίδιο ύφος συνεχίζει και το “Doomed To Die”, το οποίο ξεκινάει με ένα κολασμένο σόλο και εξελίσσεται σε «παλαιάς κοπής» death metal.
 Το “Sever The Tongue”, το οποίο αποτελεί το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ και συνοδεύεται με το αντίστοιχο βίντεο, είναι το πιο μελωδικό και ίσως πιο τεχνικό τραγούδι αυτού, ενώ το “Faithless” έχει πιο γρήγορους ρυθμούς και πιο χαοτική ατμόσφαιρα. Το “Bury The Cross... With Your Christ”, το σινγκλ που πρώτο κυκλοφόρησε πέρυσι ανήμερα των Χριστουγέννων (!) σε συνδυασμό με το αντίστοιχο βίντεο, σας είχε προϊδεάσει για το τι θα ακολουθούσε. Παραδοσιακό death metal της Φλόριντα, ευχάριστο σαν δώρο που βρήκατε κάτω από το δέντρο.
 Το “Woke From God” είναι επίσης πιο μελωδικό και πιο εκσυγχρονισμένο, συνεχίζει να κρατάει τις ταχύτητες υψηλές με τα εναλλασσόμενα σόλο, ενώ στο “Ritual Defied” θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο παίξιμο του Steve Asheim, αλλά και στη βαριά αισθητική στις κιθάρες. Στο “Failures Of Your Dying Lord” οι μουσικοί τιμούν την παράδοση της επωνυμίας τους και γίνονται βλάσφημοι με ωμότητα, ταχύτητα και ενέργεια. Το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου που έπεται μάλλον συνοψίζει τη σκοτεινή αισθητική και ατμόσφαιρα του άλμπουμ, αλλά ορθώς δεν βρίσκεται στο τέλος αυτού.
 Ακολούθως, το “A Trinity Of None” είναι ένα τραγούδι που θα μπορούσε να έχει βγει από τη δεκαετία του ’90, ενώ το “I Am I... A Curse Of Death” είναι ένα ακόμα καταιγιστικό γρήγορο και κοφτερό κομμάτι. Το άλμπουμ κλείνει με το “The Light Defeated”, που ως τίτλος συνάδει με αυτόν του “Banished By Sin”. Η ταχύτητα, η μελωδία και οι χαοτικοί ρυθμοί αποτελούν τον τέλειο επίλογο σε μια εργασία την ποιότητα της οποίας ανακοίνωσε στην αρχή της το “From Unknown Heights You Shall Fall”.
 O Glen Benton και ο Steve Asheim συναπαρτίζουν τον πυρήνα του συγκροτήματος και οι ρόλοι τους είναι ρυθμιστικοί των πραγμάτων. Ας σημειωθεί ότι πρώτος δηλώνει πως μετά από πολλές προσπάθειες το συγκρότημα διαθέτει πλέον την ιδανική σύνθεση. Όχι πως θα τα βάζατε μαζί του, αλλά εκ των πραγμάτων θα συμφωνήσετε.
 Η δουλειά του Kevin Quirion τόσο ως κιθαρίστα όσο και ως στιχουργού είναι γνωστή εδώ και χρόνια και έχει προσδώσει ένα χαρακτηριστικό ύφος στο σχήμα, ώστε με ένα προσεκτικό άκουσμα να γίνεται διακριτό το ποιες συνθέσεις είναι δικές του και ποιες του κιθαρίστα Taylor Nordberg, του νέου μέλους. Γνωστός και αυτός από τους Inhuman Condition κατέχει το ύφος του κουαρτέτου και αποδίδει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο ίδιος, μαζί με τοn Jeramie Kling (συνοδοιπόρο του στους Inhuman Condition) και τον Josh Wilbur, έχουν αναλάβει και την παραγωγή και μίξη του άλμπουμ. Να σημειωθεί, επίσης, πως και οι δύο κιθαρίστες κάνουν φωνητικά σε όλο το άλμπουμ παράλληλα με τον Benton.
 Όλα τα στοιχεία των παλιών καλών Deicide είναι εδώ. Ίσως είναι λίγο κρυμμένα κάτω από την σύγχρονη παραγωγή και τον πιο μοντέρνο ήχο. Ίσως να περιμένατε ξανά ένα μεγάλο σοκ από αυτούς, που, όμως, μετά από τόσες δεκαετίας ακραίου ήχου, δεν θα έρθει από κανέναν. Ο ίδιος ο Glen φαίνεται να έχει ξεπεράσει την ανάγκη αυτή και να έχει επικεντρωθεί κυρίως στο μουσικό κομμάτι. Και καταφέρνει να παραδώσει ένα άρτιο και καθόλου κουραστικό αποτέλεσμα, αυθεντικό προϊόν της σκηνής της Tampa.

   Γιάννης Λογγοβίτης

HELLPRIESTS
 LORD BUFFALO

Log in or Sign up