Log in

PETE EVICK

Pete-Evick

“MTV Famous” (JRNYman Publishing)

 Υπάρχει ήδη μια γενιά που δεν γνωρίζει τι ήταν το μουσικό κανάλι και άλλη μια αμέσως παλαιότερη που δεν γνωρίζει απαραιτήτως τι έκανε ο George Lois στη διαφημιστική του εκστρατεία έναν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Η υπόθεση θεωρείτο χαμένη από τους ιθύνοντες της μουσικής βιομηχανίας και αυτοί έπεσαν έξω. Μια από τις καλές αποδείξεις της επιρροής τρόπον τινά του MTV βρίσκεται στο παρουσιαζόμενο βιβλίο.
 Ο επιτυχημένος αμερικανός κιθαρίστας, γεννημένος στις αρχές τις δεκαετίας του ’70, βίωσε όλες τις τάσεις που το κανάλι κάλυψε και υποστήριξε. Είναι ακριβείς οι τηλεοπτικές αναμνήσεις του, όταν λέει πως μπορούσε να παρατηρήσει τη ροή του προγράμματος προκειμένου να ξέρει πότε θα παιζόταν το βίντεο κλιπ που τον ενδιέφερε. Αναγνωρίζει πάντως και τη σημασία του ραδιοφώνου και των καταλόγων επιτυχιών, όπως συντάσσονταν ανά εβδομάδα. Το θέμα είναι πως, αν κάποτε κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν μουσικοί βλέποντας τους Beatles, αυτός το αποφάσισε βλέποντας με μεγαλύτερη συχνότητα άλλους, τόσο επί της οθόνης όσο και επί σκηνής.
 Καθώς δεν μπορεί να παραγνωριστεί η σημασία της οικογένειας, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η μητέρα του ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Elvis, αλλά πως η κιθάρα που του αγόρασε ο πατέρας του, η πρώτη όταν εκείνος το ζήτησε, ήταν μια Les Paul, όχι κάποιο φτηνό μοντέλο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι σωστές βάσεις είχαν ήδη τεθεί, προκειμένου ο ίδιος να γίνει όπως επιθυμούσε πλούσιος και αναγνωρισμένος, να μπορεί να εμφανίζεται στο μουσικό κανάλι. Η φιλοδοξία του υλοποιήθηκε, όχι ακριβώς όπως εκείνος είχε φανταστεί και στα απομνημονεύματά του εξηγεί την πορεία του.
 Μιλά για τα επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80 και τα κατοπινά συναπαντήματά του με αυτά, για τα δικά του και τις προσπάθειές του να αναδειχθεί. Μιλά με ειλικρίνεια για το τι τον εμπόδισε σε αυτό, τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτήρα του, τη διαμόρφωσή του προς το καλύτερο και τι ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή του. Αναφέρει ιστορίες αυξημένης ροής οινοπνεύματος και ακολασίας, αναπαριστά τη ζωή στο λεωφορείο των περιοδειών και προσφέρει άφθονο ανεκδοτολογικό υλικό. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, εξηγεί τους διακριτούς ρόλους όσων εμπλέκονται στην οργάνωση μιας εμφάνισης ή περιοδείας, στην εκτέλεση δισκογραφικών συμφωνηθέντων, αλλά και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν όσοι καλούνται να τους καλύψουν. Κάποια στοιχεία επαγγελματικής επάρκειας και στάσης δεν έχουν χάσει τη σημασία τους παρά τις εξελίξεις στο σκληρό αυτό πεδίο και εδώ δίνεται η καλή ευκαιρία να υπενθυμίζονται αυτές οι αρετές με τον πλάγιο τρόπο της εξιστόρησης καταστάσεων, εύθυμων και λιγότερο εύθυμων. Θα επαληθεύσετε την άποψη πως η καλοπροαίρετη, αλλά κάθετη προσέγγιση φέρνει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα της αναβάθμισης των επιδόσεων.
 Για τον αυτοβιογραφούμενο καθοριστική καμπή στην εξέλιξή του ήταν η μεγάλη του προθυμία να τηρήσει την καθοριστική συμφωνία που έκανε με τον Bret Michaels. Ο τραγουδιστής παραμένει το αφεντικό του για πολλά χρόνια, ο κιθαρίστας έχει εργαστεί αναλαμβάνοντας διαφόρου είδους καθήκοντα και τον αναγνωρίζει ως ευεργέτη του. Δεν πρόκειται για δουλοπρέπεια, εν μέρει φέρνει στο φως αρετές του μέλους των Poison που ίσως διαφεύγουν σε όσους μένουν μόνο στην αστραφτερή εικόνα εκείνου. Και, βεβαίως, είναι αυτός που τον έφερε πολλές φορές στην τηλεόραση.
 Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μάλλον καλύτερο μόνον αν η αφήγηση του κυρίου Evick ήταν οργανωμένη διαφορετικά. Είναι πολλές οι αναφορές που κάνει ο ίδιος στη δομή του υλικού και τίποτε δεν θα χανόταν, αν ένας αποφασισμένος αναγνώστης παρακολουθούσε τη ροή των πραγμάτων. Ακαταπόνητος και δημιουργικός, πολυπράγμων, αποτελεσματικός σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους, αξιόπιστος συνεργάτης, ανήκει σε εκείνους που μπορούν στα πενήντα τους χρόνια να συνοψίζουν ένα μέρος της ζωής τους, επειδή ήταν πλούσια σε εμπειρίες και επειδή ακόμη εμφορούνται από την εφηβική τους διάθεση. Αυτό και αν είναι συστατικό μακροημέρευσης στον χώρο της μουσικής.

HARD EXCESS
THE UNEVEN

Log in or Sign up