Log in

MARTIN POPOFF

Martin-Popoff

“Perfect Waters: The Rebel Imaginos” (Power Chord Press)

 Καθώς γνωρίζετε ποιος είναι ο συγγραφέας του έργου, δε θα πρέπει να έχετε τον παραμικρό δισταγμό προκειμένου και μελετήσετε και το παρουσιαζόμενο νέο πόνημά του. Βεβαίως, θα το κάνετε, αν είστε οπαδοί των Blue Öyster Cult, θα το κάνετε, επειδή άλλοι θα σας πουν ότι εδώ θα βρείτε ένα πλέγμα ιστοριών που δεν άπτονται μόνο της πορείας του σχήματος.
 Ο κύριος Popoff προσφέρει τρόπον τινά τη συνέχεια του βιβλίου του “Flaming Telepaths: Imaginos Expanded and Specified”. Εδώ ο Imaginos αποφασίζει να αντιταχθεί στις προθέσεις εκείνων που εξυπηρέτησε και να μεθοδεύσει τη διαφυγή του. Μοναδική οντότητα ο ίδιος, έχει να αντιμετωπίσει ανάλογες δυσκολίες και παρατηρεί όσα συμβαίνουν στη Γη μακροσκοπικά, υπό την προοπτική μιας εξέλιξης τα σημάδια της οποίας είτε δεν είναι πλέον διόλου εμφανή είτε δεν γίνονται κατανοητά στις εκάστοτε αποκαλύψεις τους.
 Αν ανήκετε στους μυημένους στο σύμπαν του παλιού συνεργάτη του συγκροτήματος, Sandy Pearlman, θα σκεφθείτε πως ο διακεκριμένος συγγραφέας προσφέρει εδώ μια εκτενέστερη εκδοχή όσων ο Pearlman και οι συνεργαζόμενοι μαζί του μουσικοί άφησαν μετέωρα το 1988. Δεν υποκαθιστά βεβαίως τους δημιουργούς της σχετικής ιστορίας, βρίσκει όμως τον τρόπο δια της χρονολογικής παράθεσης σημαντικών γεγονότων να συνδέει πτυχές της καριέρας εκείνων, να συντάσσει ένα αφήγημα στο οποίο οι εξηγήσεις μπορεί να μην είναι οι πλέον αναμενόμενες -όχι πως θα έπρεπε άλλωστε.
 Η Ατλαντίδα, οι Γνωστικοί, οι πολιτισμοί της Νότιας Αμερικής, οι πολεμικές συγκρούσεις του περασμένου αιώνα, πολιτικοί και μυστικές υπηρεσίες, επιστήμονες και θεωρίες που αναδείχθηκαν εγκαίρως ώστε να ακουστούν ανησυχητικές, μυστικισμός αλλά και συνωμοσιολογία, είναι μερικοί από τους άξονες που ορίζουν το παρουσιαζόμενο υλικό. Προφανώς θα τους παρακολουθήσετε όλους ασχέτως του αν τα ενδιαφέροντά σας δεν σας έχουν ως τώρα καταστήσει ενήμερους ή έστω υποψιασμένους.
 Και φυσικά, εσείς που ποτέ ως τώρα δεν είχατε καταλάβει τι σήμαιναν κάποιοι σκόρπιοι στίχοι σε πολλά τραγούδια του συγκροτήματος, θα ελέγξετε τις υποψίες σας και θα βάλετε σε τάξη το πλήρες νόημα αυτών. Το ίδιο θα κάνετε και με τα εξώφυλλα των δίσκων, που ναι μεν έχετε προσέξει πάμπολλες φορές, αλλά δεν μπορέσατε ποτέ να εμβαθύνετε στη σημειολογία τους. Θα βρείτε λόγο να τα ξανακούσετε, όχι επειδή συζητήσατε τις απόψεις σας με κάποιον άλλο οπαδό, (πιθανότατα κάποιον από μια εποχή όπου η ενημέρωση είχε μικρότερη ροή), αλλά επειδή η ερευνητική ικανότητα του κυρίου Popoff εγγυάται την εγκυρότητα των σχολίων του.
 Όλα αυτά συνοδεύονται από σχέδια του ιδίου, που, αν δεν γνωρίζατε πως τα υπογράφει, θα υποθέτατε λόγω τεχνοτροπίας ότι έρχονται από άλλη εποχή. Η εικαστική του άποψη και τα περιστατικά που επέλεξε να αποδώσει προσδίδουν άλλη μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην ανάγνωση του κειμένου, ενίοτε συγχρονίζουν τον αναγνώστη με την εποχή όπου κάποια πράγματα έπρεπε να αποτυπωθούν χωρίς φωτογραφική μηχανή. Πρόκειται για τα επίκαιρα μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού που θα ενίσχυαν τις εντυπώσεις των αναγνωστών. Αν σας θυμίσουν κάποιες ασπρόμαυρες εικόνες που βρίσκονται σε παλιότερες εκδόσεις έργων του Ιουλίου Βερν, θα έχετε αντιληφθεί τον λόγο αυτής της προσέγγισης.
 Αν είστε μοντέρνοι ανιστόρητοι, μάλλον θα δυσκολευτείτε να κατανοήσετε τη σημασία της επιλογής κάποιων γεγονότων και κάπου θα συγχέετε την Ιστορία με τη μυθοπλασία. Αν είστε από αυτούς που παρατηρούν π.χ. τις νέες έρευνες σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας για περίεργα φαινόμενα της κοσμολογίας. Αν κάποτε αγοράσατε τους δίσκους των Blue Öyster Cult και παρακολουθείτε τις πρόσφατες κινήσεις του Albert Bouchard, θα δείτε ότι έχετε ακόμη λόγους να αναφέρεστε στις πρώτες σας εντυπώσεις από τη ακρόασή τους. Όλοι πάντως θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε κάτι από το πολυεπίπεδο αυτό ανάγνωσμα.

SYMPHONY OF SWEDEN
FREEWAYS

Log in or Sign up