Log in

JEFFREY MORGAN

Iggy-And-The-Stooges

“Iggy And The Stooges – The Authorized Biography” (New Haven Publishing)

 Το παρουσιαζόμενο βιβλίο έρχεται να καλύψει κάτι από το χάσμα των γενεών και να συστήσει το συγκρότημα σε κάποιους που ίσως έχουν μόνο ξεχωρίσει την περσόνα του τραγουδιστή ή έχουν ακούσει μια διασκευή τραγουδιού του αμερικανικού συγκροτήματος από κάποιο από τα δικά τους αγαπημένα. Όσοι πάντως είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να θυμούνται την επιρροή του κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχουν να μάθουν πολλά που κάποτε ήταν αδύνατο να πληροφορηθούν. Οι δε έλληνες φίλοι του Iggy έχουν τους δικούς τους λόγους να διαβάσουν όσα έχουν καταγραφεί στη συγκεκριμένη εργασία από τον έγκριτο συντάκτη της. Πρόκειται για επανέκδοση της από καιρό εξαντλημένης εκείνης του 2009 με την προσθήκη φωτογραφιών και συνεντεύξεων.
 Καθώς πολλοί στέκονται αμήχανοι μπροστά στην αναγνώριση που έχει πετύχει το κουαρτέτο, οφείλουν να προχωρήσουν στην ανασύνθεση του παρελθόντος με τη ματιά ενός ιστορικού και να εντάξουν στο πλαίσιο των τότε εντυπώσεων τους δίσκους του. Αξίζει να υποθέσουν το τι μπορεί να ακούστηκε τόσο ξεχωριστό και πρωτοποριακό ώστε να καμφθούν ποικίλες αντιρρήσεις. Να διαπιστώσουν τι έφερνε αυτό το σχήμα, του οποίου ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε την εβδομάδα της διεξαγωγής του Γούντστοκ.
 Ξέρετε ότι ένας απρόβλεπτος τραγουδιστής μπορεί να ενισχύσει τη δημοτικότητα ενός συγκροτήματος, αλλά γιατί κάποιοι έμειναν στην ιστορία όχι μόνο λόγω του χαρακτήρα τους; Η εξήγηση βρίσκεται σε όλα τα αδιόρατα χαρακτηριστικά της ερμηνείας του και της ίδιας της μουσικής και αυτά αναλύονται εδώ διεξοδικά. Συμπληρώνεται η φήμη των μουσικών, καθώς αναδεικνύεται ο λειτουργικός τους ρόλος ως συνθετών και οργανοπαικτών. Περιγράφονται οι μεταξύ τους σχέσεις, αν και κάποιες ερμηνείες εναπόκεινται σε όσα έχει ψυχανεμιστεί ο κάθε πιστός ακροατής και νυν αναγνώστης.
 Στην περίπτωση που, ως αλλόγλωσσοί που είστε, σας είχε διαφύγει η λιτότητα των μονοσύλλαβων λέξεων που χρησιμοποιούσε ο Iggy στους στίχους του, μπορείτε να συλλάβετε την αμεσότητα της έκφρασής του. Ακολούθως μπορείτε να διακρίνετε το χιούμορ, την υπερβολή σε όσα διατύπωνε. Ο δημιουργός του περιοδικού Mad σίγουρα κάτι κατάλαβε παρακολουθώντας μια συναυλία της ομάδας από το Μίτσιγκαν.
 Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι διαφωτίζεται η τεχνική πλευρά των ηχογραφήσεων. Δεκαέξι κανάλια για ηχογράφηση συνιστούν πρωτογονισμό και αρχαιολογία, αλλά και εκεί εντοπίζεται κάτι από την ευθύτητα και την ατμόσφαιρα που ανέδειξαν το συγκρότημα. Αν κάποτε είχατε διαπιστώσει τη διαφορά στην ακουστική εικόνα του πρώτου ομώνυμου του σχήματος άλμπουμ, του ακόλουθου “Funhouse” και του “Raw Power” τώρα έχετε την ευκαιρία να προσέξετε κάποια διαφωτιστικά σχόλια σχετικά με τη διαδικασία της παραγωγής. Μια σύγκριση, επίσης, με το δισκογραφικό υλικό της μετά από τριάντα χρόνια επιστροφής του κουαρτέτου μάλλον αποκαλύπτει τη σταθερή του προσέγγιση σε κάποια ζητήματα. Η εξήγηση πάντως που δίνει ο ίδιος ο Iggy για τη μείξη που έκανε σε μια επανακυκλοφορία, θα σας κάνει να σκεφθείτε ότι μάλλον είχε κλονιστεί λίγο το αυτοσυναίσθημά του. Σήμερα όλοι αποδέχονται και εκτιμούν τις πρώτες εκδοχές.
 Αν τώρα επιτρέπετε μια κρίση, υπάρχει στους δίσκους των Stooges μια ποικιλία που ίσως θα ήταν παρεξηγήσιμη και παλιά, πόσο μάλλον σύμφωνα με τα σημερινά κριτήρια της ομογενοποίησης.
 Προφανώς, όμως, θέλετε να μάθετε για τη δράση του συγκροτήματος, το πώς το έβλεπε το κοινό και οι ομότεχνοί του και δε θα απογοητευθείτε, αφού θα εντοπίσετε ομολογίες και γεγονότα που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Το πλούσιο και σημαντικό φωτογραφικό υλικό συνηγορεί σε αυτά και τα συμπληρώνει με καλλιτεχνικό τρόπο, αποτελεί αποτύπωση καταστάσεων που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν μυθεύματα. Όταν μιλά ο Alice Cooper και αναγνωρίζει το ιδιαίτερο ύφος των Stooges, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν το κάνει για να προβάλει μια δήθεν και εκ των υστέρων ανωτερότητα της δικής του προσωπικότητας.
 Καθώς πολλοί από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, απομένει σε σας να διαχειριστείτε όσα άφησαν, έκαναν και είπαν. Ο κύριος Morgan τούς γνώρισε και μπορεί να αποστασιοποιηθεί, διαθέτει την ερευνητική ματιά που τον καθιστά ειλικρινή θαυμαστής του συγκροτήματος και για αυτό αξίζει να τον εμπιστευθείτε. Και φυσικά, αν ξαναπεράσει από τα μέρη μας ο Iggy, να πάτε να σας αποκαλύψει το ελιξίριο της ενεργητικότητάς του.

WITHERFALL
BLOODCROSS

Log in or Sign up