Log in

HARVEY LEE

Harvey-Lee

“Backstage Pass” (Definition Books)

 Η αστραπή στο εξώφυλλο σίγουρα κάτι σας θυμίζει, δεν είναι όμως εξίσου σίγουρο ότι μπορείτε να συνδέσετε το όνομα του συγγραφέα με το συγκρότημα των συνειρμών σας. Επίσης, αυτή η αναλογία που αναγράφεται, μήπως περιορίζει τον σχεδόν μυθιστορηματικό χαρακτήρα που θα αναμενόταν ένα τέτοιο βιβλίο να έχει και θα το καθιστούσε συναρπαστικό; Ο κύκλος των υποψιών σας κλείνει με τον αντίστοιχο σχεδιασμένο: ό,τι θα διαβάσετε εδώ προσφέρεται με τρόπο που ταιριάζει στα μουσικά σας ενδιαφέροντα.
 Ο άγγλος συγγραφέας, μέχρι να χαρακτηρίζεται ως ικανός στην προώθηση προϊόντων και ιδεών, πέρασε από διάφορες επαγγελματικές φάσεις και θα μπορούσε τελικά να φέρει αρκετές διαφορετικές ιδιότητες. Όπως, όμως, συμβαίνει με όσους φέρουν ποικίλες εμπειρίες και αποδεικνύονται λειτουργικοί σε αντίστοιχες καταστάσεις, μετουσίωσε την πείρα του σε γνώση, σε ένα μοντέλο θέασης των πραγμάτων και εργασιακής συμπεριφοράς που μπορείτε γρήγορα να κατανοήσετε. Ανήκει στη μειονότητα των επιτυχημένων που παράτησαν νωρίς τη βασική εκπαίδευση και προσπέρασαν την όποια δυσφορία και αποτυχία βίωσαν στο σχολικό περιβάλλον. Η επίδοσή τους δεν ήταν αντιπροσωπευτική της μεθοδικότητας και των αντανακλαστικών που έμελλε να αναπτύξουν, άρα πλέον γνωρίζουν τον τρόπο του να γίνονται προσιτοί και κατανοητοί στο κοινό.
 Ο κύριος Lee δίνει σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου τίτλο από κάποιο πασίγνωστο τραγούδι, τα παραθέτει με χρονολογική σειρά και στο τέλος τους δίνει συμπεράσματα και προτάσεις του. Η διαφορά του με άλλους που συνέταξαν παρόμοια εγχειρίδια βρίσκεται στο ότι, ενώ εκείνοι άφηναν κάποια πράγματα να εννοηθούν (σε έναν βαθμό εξαρτώμενα από τη δεκτικότητα του αναγνώστη), ο συγκεκριμένος καθιστά σαφή τη θέση των καταστάσεων που εξιστορεί ως παραδειγμάτων, που από διδακτική άποψη μπορούν να εντυπωθούν σωστά.
 Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και αυτός, φέρνοντας τις παιδικές του αναμνήσεις, στηρίζεται στο «εν αρχή ην ο λόγος», στη διατρητική ισχύ όσων λέγονται και ακούγονται. Πρόκειται για μάθημα που έλαβε από τον πατέρα του και προφανώς ακόμη αποτελεί την ασφαλιστική του δικλείδα απέναντι σε κάθε είδους λογιοτατισμό ή άνωθεν υπερφίαλο στοχασμό. Το έλαβε ως γονεϊκή δωρεά και σίγουρα θα αισθάνεται τυχερός, όποτε τυχαίνει να πρέπει να εξηγήσει κάτι σε άλλους.
 Όσον αφορά τη μουσική, η πρώτη του και παντοτινή αγάπη ήταν οι AC/DC και, όπως συμβαίνει με όσους είναι δηλωμένοι και πιστοί οπαδοί, είχε αργότερα την ευκαιρία να τους υποστηρίξει και συναντήσει. Όσα παραθέτει για αυτούς είναι ιδωμένα από αυτή την έντιμη σκοπιά του ευεργετημένου και ταιριάζουν με το απέριττο ύφος του συγκροτήματος. Υπήρξε δημιουργός σχετικού ιστότοπου, πολύ πριν το σχήμα αποκτήσει κάποιον επίσημο, και, όταν για άλλον λόγο αισθάνθηκε κολακευμένος από τον Malcom, η περηφάνια του δεν αλλοίωσε το θαυμασμό του προς αυτό.
 Αν πάντως είστε κάποιας ηλικίας, θα διαβάσετε με ενδιαφέρον όσα κατέγραψε από την εποχή που εργάστηκε για λογαριασμό των Herman’s Hermits. Θα σκεφθείτε τη συγκυρία του να τους συνοδεύει σε μια αμερικανική περιοδεία, χρόνια μετά την πρώτη τους επίσκεψη στην ήπειρο. Εδώ ο μεταξύ των μελών του σχήματος βρετανικός σαρκασμός έδωσε στις επιχειρηματικές αστοχίες του παρελθόντος μια άλλη διάσταση. Και, αν ξέρετε κάτι από τη ιστορία των Sweet, σε κάποιο από τα σχετικά κεφάλαια θα βρείτε μια δυσάρεστη ανάμνηση από τον Brian Connolly.
 Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, την πορεία των Smalltown Heroes, που, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρέμειναν στο στάτους της επωνυμίας τους. Εργάστηκε για δισκογραφικές εταιρείες και, όταν άλλαξε προσανατολισμό πήρε για πάνω από μια δεκαετία θέση στη Microsoft για την προώθηση του Xbox. Θα πείτε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί και το γεγονός υπογραμμίζει όσα αξιοποιήσιμα έρχεται ο κύριος Lee να σας πει.
 Θα σας πει για τις αρετές κάθε συνεπούς προς μια ιδέα εργαζομένου, την προθυμία και την αποφασιστικότητα, την προσαρμοστικότητα, τις επιλογές και τις γρήγορες αποφάσεις, τις φιλοδοξίες, τις ατυχίες και τις πωλήσεις, την οπτική των εταιρειών. Όλα αυτά με τη διακριτικότητα κάποιου που έζησε την έξαλλη ζωή του r’n’r, αλλά κάποια στιγμή πέταξε στα σκουπίδια το μισογεμάτο πακέτο των Marlboro που είχε. Τέτοιους τύπους τους ακούτε.

NUBIAN ROSE
INGESTED

Log in or Sign up