Log in

CARL CANEDY

Carl-Canedy

“Tales Of A Wild Dog - Memoirs Of A Rock Warrior” (New Haven Publishing)

 Για όποιον υπήρξε ενημερωμένος ακροατής και αγοραστής δίσκων κατά τη δεκαετία του ’80 το όνομα του αμερικανού μουσικού ήταν γνωστό για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί όποιος ήθελε να ακούσει πώς παίζονται οι δυο κάσες στα τύμπανα μελετούσε το παίξιμο εκείνου με τους Rods και, δεύτερον, αναφερόταν ως παραγωγός σε μια σειρά δίσκων που ρύθμισαν το μεταλλικό γούστο. Σήμερα ο κύριος Canedy καταθέτει τα απομνημονεύματά του και εσείς έχετε την ευχάριστη ευκαιρία να συμπληρώσετε τις γνώσεις σας σχετικά με την εποχή εκείνη αλλά και να λάβετε συμβουλές που ξεπερνούν τις δεκαετίες και μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά σας.
 Ξεκινώντας από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια αναφέρει δυο ανθρώπους που η γνωριμία του με αυτούς προκαλεί έκπληξη. Ο ένας είναι ο Tony Williams, από τον οποίο πήρε μαθήματα. Μιλώντας για αυτόν αναφέρει μεταξύ άλλων μια ωραία ιστορία σχετικά με την καλύτερη λαβή της μπαγκέτας και μια συνήθεια του θρυλικού ντράμμερ. Ο άλλος είναι ο Tommy Hilfiger, τον οποίο γνώριζε και συνδέθηκε με τα αδέρφια του, αλλά δεν αποκαλύπτει αν, όταν ο σχεδιαστής έγινε πασίγνωστος, φόρεσε κάποια από τις δημιουργίες του. Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον απίθανο να συμβεί δεδομένου του μεταλλικού ενδηματολογικού κώδικα της εποχής.
 O κύριος Canedy καταγράφει την πορεία των Rods, τις συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε κάθε άλμπουμ τους, τις παράλληλες πορείες των άλλων δυο μουσικών που τους απάρτιζαν, τις περιοδείες που έκαναν και τις ευκαιρίες που είχαν για ανάδειξη. Και φυσικά δεν θα σας διαφύγει το ενδεχόμενο η καριέρα του να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, αν π.χ. είχε μείνει στο συγκρότημα κάποιου που ήταν έτοιμος να χειροδικήσει εναντίον του.
 Πάντως μια καλή αξιολόγηση της θέσης των Rods στο μεταλλικό στερέωμα και ίσως η εξήγηση του γιατί αυτοί δεν φάνταζαν αρκετά προσιτοί σε ένα νεαρότερο κοινό δίνεται από τον Peter Morticelli, μάνατζερ τους κατά τα πρώτα βήματα του τρίο. Εκ των υστέρων πάντως μπορείτε ξανακούγοντάς τους να επιβεβαιώσετε το γεγονός πως δεν περνούσαν αδιάφοροι. Αν μάλιστα σας ενδιαφέρουν οι σκανδαλιστικές λεπτομέρειες της φωτογράφισης για το εξώφυλλο του “Let Them Eat Metal”, αυτές φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτά τα απομνημονεύματα
 Εσείς, όμως, επειδή έχετε στη δισκοθήκη σας άλμπουμ σπουδαίων ονομάτων (Metallica, Anthrax, Exciter, Helstar, Jack Star, Rhett Forester, Roxx Gang, Overkill, Possessed, Elf, Ronnie James Dio, Manowar, Blue Cheer, Apollo Ra, Young Turk), θέλετε επίσης να μάθετε λεπτομέρειες της καριέρας τους, το πώς αυτή ορίστηκε στα πρώτα της στάδια και διαβάζοντας το βιβλίο θα ικανοποιηθείτε. Αν πάλι σας ενδιαφέρει και ο έκλυτος βίος που διήγαν ορισμένοι από αυτούς, θα βρείτε πολλά σχεδόν ανεκδοτολογικού χαρακτήρα πικάντικα περιστατικά, αλλά δύσκολα θα προσπεράσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο αυτοβιογραφούμενος ως παραγωγός. Η προετοιμασία πριν την ηχογράφηση και η πειθαρχία στο πρόγραμμα που εκείνος επέβαλε μνημονεύονται με τόνο ευεργετημένου από κάποιους από τους μουσικούς που ανδρώθηκαν μαζί του και, σημειωτέον, παραμένουν φίλοι του. Είναι πολλές οι συμβουλές που αυτός δίνει, έστω και πλαγίως, ή άλλοι που γνώρισαν τον απαιτητικό τρόπο εργασίας του.
 Για τη συγγραφή του βιβλίου ζητήθηκε η σύμπραξη πολλών και δεν θα σας διαφύγει το γεγονός πως μεταξύ των σημαντικών απόντων είναι o Johny και η Marsha Zazula. Το προφίλ τους συμπληρώνεται από διηγήσεις του Canedy, που διεκπεραίωσε πολλές παραγωγές της Megaforce, και τρίτων και αναδεικνύεται ο ρυθμιστικός ρόλος που είχαν στην ανάδειξη πολλών, έστω και αν και οι ιδιοκτήτες της ξεκίνησαν απλώς ως αποφασιστικοί οπαδοί που επιθυμούσαν κάτι καλύτερο για όλους.
 Θα συνιστούσε παράλειψη το να μη γίνει αναφορά στην οικογενειακή ζωή του κυρίου Canedy, στον τρόπο που όρισε την καριέρα του, αλλά αυτό θα το διαπιστώσετε εκ του παραλλήλου διαβάζοντας για όλα τα παραπάνω. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί ως συμπέρασμα είναι πως οι ικανοί άνθρωποι δε μένουν αναξιοποίητοι και τονώνονται με το να μένουν δραστήριοι.
 Διαβάζετε όσα εκείνος λέει και του εύχεστε να συνεχίσει να σας εμπνέει με το παίξιμο και τη δράση του.

NOCTURNUS AD
VESPERIAN SORROW

Log in or Sign up